Workodo
>
Woordenboek
>
Zorgverlof

Zorgverlof

Gepubliceerd op
25/7/2024
Geschreven door
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager
Inhoudsopgave

Wat is Zorgverlof?

Zorgverlof biedt werknemers de mogelijkheid om tijdelijk verlof op te nemen om voor een ziek kind, partner, ouder of andere naasten te zorgen. Er zijn twee soorten zorgverlof: kortdurend en langdurend zorgverlof. Kortdurend zorgverlof is bedoeld voor situaties waarin iemand uit je directe omgeving tijdelijk zorg nodig heeft. Langdurend zorgverlof is voor wanneer iemand levensbedreigend ziek is of langdurige zorg nodig heeft.

Kortdurend Zorgverlof

Voorwaarden:

  • Je kunt kortdurend zorgverlof opnemen voor je kind, partner, ouder, grootouders, kleinkinderen, broers, zussen, of anderen in je huishouden zoals een inwonende tante.
  • Ook voor bekenden waarmee je een sociale relatie hebt, zoals schoonouders of een buurvrouw, kun je zorgverlof opnemen, mits jij de enige bent die de zorg kan geven.

Duur:

Je hebt recht op maximaal twee keer het aantal uren dat je per week werkt binnen een periode van 12 maanden. Bijvoorbeeld, als je 32 uur per week werkt, kun je in 12 maanden 64 uur zorgverlof opnemen.

Salaris kortdurend zorgverlof:

Tijdens kortdurend zorgverlof betaalt je werkgever minimaal 70% van je salaris door. Als dit minder is dan het minimumloon, ontvang je het minimumloon.

Opbouw vakantiedagen:

Tijdens kortdurend zorgverlof gaat de opbouw van wettelijke vakantiedagen gewoon door. Het zorgverlof mag niet van de wettelijke vakantiedagen worden ingehouden.

Langdurend Zorgverlof

Voorwaarden:

  • Langdurend zorgverlof kun je aanvragen als iemand in je omgeving levensbedreigend ziek is of langdurige zorg nodig heeft.
  • Net als bij kortdurend zorgverlof moet je de enige zijn die de zorg kan geven.

Duur:

Langdurend zorgverlof kan maximaal zes keer het aantal uren dat je per week werkt per periode van 12 maanden duren. Dus als je 32 uur per week werkt, heb je recht op maximaal 192 uur langdurend zorgverlof per jaar.

Salaris langdurend zorgverlof:

Tijdens langdurend zorgverlof heb je geen recht op salaris. In je cao kunnen echter andere afspraken staan die van invloed kunnen zijn op je recht op loon.

Opbouw vakantiedagen:

Tijdens kortdurend zorgverlof gaat de opbouw van wettelijke vakantiedagen gewoon door. Het zorgverlof mag niet van de wettelijke vakantiedagen worden ingehouden.

Hoe vraag je zorgverlof aan?

  • Zorgverlof moet je zo snel mogelijk melden bij je werkgever. Voor langdurend zorgverlof moet je dit schriftelijk doen, minstens twee weken van tevoren.
  • Je werkgever mag om bewijs vragen, zoals een doktersverklaring, om te beoordelen of het verlof nodig is.
  • In principe mag je werkgever zorgverlof niet weigeren, tenzij het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt.

Het Belang van Zorgverlof

Zorgverlof biedt talloze voordelen voor zowel werknemers als werkgevers:

Voor werknemers:

  • Emotionele steun: Het stelt werknemers in staat om voor hun dierbaren te zorgen in tijden van nood, wat een belangrijke emotionele steun kan bieden.
  • Werk-privé balans: Zorgverlof helpt werknemers om een betere balans te vinden tussen werk en privéleven, wat bijdraagt aan hun algehele welzijn en mentale gezondheid.

Voor werkgevers:

  • Medewerkersbehoud: Door zorgverlof aan te bieden, tonen werkgevers dat zij geven om het welzijn van hun werknemers, wat kan leiden tot een hogere medewerkerstevredenheid en loyaliteit.
  • Productiviteit: Werknemers die de tijd krijgen om voor hun geliefden te zorgen, kunnen na hun verlof productiever en gemotiveerder terugkeren naar hun werk.

Conclusie

Zorgverlof is een waardevolle regeling voor werknemers die tijdelijk voor een zieke naaste moeten zorgen. Het biedt de nodige flexibiliteit om de zorg te kunnen combineren met werk. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de voorwaarden en financiële gevolgen, zodat je goed voorbereid bent als je zorgverlof moet aanvragen.

Veelgestelde Vragen over Zorgverlof

1. Wat is zorgverlof?
Zorgverlof is een wettelijke regeling die werknemers de mogelijkheid biedt om tijdelijk verlof op te nemen om voor een zieke of hulpbehoevende naaste te zorgen.

2. Hoe lang kan ik zorgverlof opnemen?
Voor kortdurend zorgverlof heb je recht op maximaal twee keer het aantal uren dat je per week werkt binnen een periode van 12 maanden. Langdurend zorgverlof kan maximaal zes keer het aantal uren dat je per week werkt per jaar duren.

3. Wat zijn de financiële gevolgen van zorgverlof?
Tijdens kortdurend zorgverlof krijg je minimaal 70% van je salaris doorbetaald. Tijdens langdurend zorgverlof heb je geen recht op salaris.

4. Hoe vraag ik zorgverlof aan?
Meld het verlof zo snel mogelijk bij je werkgever. Voor langdurend zorgverlof doe je dit schriftelijk, minstens twee weken van tevoren. Je werkgever mag om bewijs vragen om de noodzaak van het verlof te beoordelen.

5. Kan mijn werkgever zorgverlof weigeren?
In principe niet, tenzij het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt.