Workodo
>
Woordenboek
>
Dag van de Arbeid

Dag van de Arbeid

Gepubliceerd op
26/8/2024
Geschreven door
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager
Probeer Workodo 14 dagen gratis

Bijna over de hele wereld wordt op 1 mei de Dag van de Arbeid gevierd. Deze, vaak vrije feestdag,  is een moment van erkenning voor arbeiders overal ter wereld. Maar wat is de geschiedenis achter deze dag en hoezo is het geen vrije dag in Nederland? Leer meer over deze dag.

Inhoudsopgave

Wat is de Dag van de Arbeid?

De Dag van de Arbeid wordt in veel landen over de hele wereld gevierd, meestal op 1 mei. Het is een dag ter ere van de arbeidersbeweging en hun bijdragen aan de sociale en economische vooruitgang. Oorspronkelijk was het een dag van strijd voor de rechten van arbeiders, zoals de invoering van de achturige werkdag. Tegenwoordig wordt het vaak gevierd met demonstraties, parades en andere evenementen die de belangen van arbeiders benadrukken.

Geschiedenis Dag van de Arbeid

De oorsprong van de Dag van de Arbeid gaat terug tot het einde van de 19e eeuw. De datum van 1 mei werd gekozen als herdenking van de Haymarket-affaire, die plaatsvond op 1 mei 1886 in Chicago, Verenigde Staten. Op die dag begonnen arbeiders te staken voor een achturige werkdag. Op 4 mei escaleerde een vreedzame bijeenkomst tot geweld toen een bom ontplofte tijdens een confrontatie tussen de politie en de demonstranten op het Haymarket-plein. Deze gebeurtenis leidde tot de dood van verschillende mensen, zowel politieagenten als arbeiders, en tot de arrestatie en veroordeling van acht anarchisten, waarvan sommigen onschuldig waren.

De internationale arbeidersbeweging nam 1 mei al snel op als een dag van solidariteit en protest. In 1889 werd tijdens het Internationaal Arbeiderscongres in Parijs besloten om 1 mei uit te roepen tot een internationale dag van arbeiderssolidariteit, met als doel de strijd voor arbeidsrechten en sociale rechtvaardigheid te versterken. Sindsdien wordt 1 mei wereldwijd gevierd als de Dag van de Arbeid, met verschillende evenementen, bijeenkomsten en demonstraties ter ere van de prestaties van arbeiders en ter ondersteuning van hun belangen.

Dag van de Arbeid, vrije dag?

In Nederland wordt de Dag van de Arbeid niet gevierd omdat het geen officiële vrije dag is. Dat heeft verschillende redenen. Te beginnen met Koninginnedag, voorheen gevierd op 30 april. Deze dag viel dan dus voor de Dag van de Arbeid.

De andere reden is dat Nederland niet dezelfde, bloederige, geschiedenis heeft als andere landen omtrent betere arbeidsvoorwaarden. In bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje is dat wel het geval en wordt het dan ook groots gevierd.

Voor enkele sectoren is het wel een vrije dag, namelijk voor schoonmakers en Amsterdamse ambtenaren. Deze mogen eventueel 1 mei zijn of een andere feestdag kiezen.

Dag van de Arbeid in Nederland vieren"

Hoewel 1 mei geen officiële vrije dag is in Nederland, wordt de Dag van de Arbeid niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het FNV organiseert jaarlijks protesten om de bijdragen van arbeiders te herdenken en om solidariteit te tonen met arbeiders wereldwijd.

Wil je deelnemen aan het protest van 2024? Meld je dan aan via deze link!

Veelgestelde vragen

  • Waarom wordt de Dag van de Arbeid op 1 mei gevierd?
    De Dag van de Arbeid wordt op 1 mei gevierd ter herdenking van de Haymarrket-affaire die plaatsvond op 1 mei 1886 in Chicago. Bij deze protesten voor een 8-urige werkdag vielen door een bom meerdere doden. Deze gebeurtenis leidde tot een wereldwijde berweging voor arbeidsrechten en markeerde het begin van de viering van de Dag van de Arbeid.
  • Is 1 mei een officiële feestdag in Nederland?
    Nee, 1 mei is geen officiële feestdag in Nederland. Hoewel veel landen wereldwijd de Dag van de Arbeid vieren, vieren wij dat in Nederland niet.
  • Waarom is 1 mei de Dag van de Arbeid geen vrije dag in Nederland?
    Het feit dat 1 mei geen vrije dag is, heeft met verschillende factoren te maken. Zo viel vroeger Koninginnedag op 30 april, de dag voor de Dag van de Arbeid. Anders waren er dus twee vrije dagen achter elkaar. Een andere reden is dat wij in Nederland niet hetzelfde verleden hebben omtrent arbeidsvoorwaarden voor arbeiders. Wij hebben hier niet dezelfde intensiteit van protesten gehad als in bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk.
De Dag van de Arbeid - Frequently Asked Questions(FAQ)

Veelgestelde vragen