Workodo
>
Blogs
>
Hoe en waarom uren registreren

Hoe en waarom uren registreren

Gepubliceerd op
17/10/2024
Probeer Workodo 14 dagen gratis
Geschreven door
een foto van de schrijver.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager

Urenregistratie is een cruciaal aspect van het beheren van personeel in elk bedrijf. Het nauwkeurig bijhouden van de gewerkte uren van medewerkers is essentieel voor salarisverwerking, naleving van de arbeidswetgeving en het optimaliseren van de productiviteit. In deze blogpost zullen we de beste manieren verkennen om medewerkers uren te laten registreren en hoe je dit proces efficiënter kunt maken.

De voordelen van urenregistratie

Voordat we dieper ingaan op de beste methoden voor urenregistratie, laten we eens kijken naar de voordelen van dit proces. Het bijhouden van de gewerkte uren biedt inzicht in de arbeidskosten, stelt je in staat om overuren te beheren en zorgt voor transparantie tussen werkgevers en medewerkers.

Kies een gebruiksvriendelijke systeem

Een van de meest efficiënte manieren om medewerkers uren te laten registreren, is door gebruik te maken van eenvoudige systemen. Moderne software en apps maken het mogelijk om nauwkeurige urenregistratie te bereiken met minimale inspanning. Met deze systemen kunnen medewerkers eenvoudig in- en uitklokken en hun pauzetijden registreren.

Een van de voordelen van geautomatiseerde urenregistratie is de real-time toegang tot gegevens. Werkgevers kunnen direct zien wie aan het werk is en hoeveel uren er al zijn gewerkt. Dit zorgt voor meer transparantie en maakt het mogelijk om snel bij te sturen als dat nodig is.

Voorkom gestolen uren

Het gebruik van een papieren rooster en een tijdsregistratiesysteem is de gemakkelijkste manier voor werknemers om tijd te stelen. Sterker nog, uit recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde werknemer ongeveer 4,5 uur per week steelt. Wanneer je je werknemers papieren urenbriefjes laat invullen, loop je het risico op grootschalige menselijke fouten. Stel dat je een werknemer inplant van 8.00 uur tot 16.00 uur, dat is waarschijnlijk wat ze op hun urenbriefje zullen schrijven, zelfs als ze om 8.07 uur binnenkwamen en om 15.52 uur vertrokken. Dat is slechts 15 minuten per dag, maar dat telt op tot 75 minuten per week, 300 minuten per maand en 60 uur per jaar.

Het gebruik van een geautomatiseerd, in de cloud tijdsregistratiesysteem dat vertrouwt op elektronisch in- en uitklokken, kan je behoeden voor deze onnodige kosten. De werkelijk gewerkte tijd wordt tot op de minuut vastgelegd, zodat je met een gerust hart weet dat je geen geld verliest door onbedoelde tijdverlies.

Bovendien kun je kiezen voor een systeem dat je maatregelen voor het voorkomen van tijdverlies naar een hoger niveau tilt. Vind een oplossing die veilig is of afbeeldingen gebruikt om buddy-punching te verminderen, waar collega's elkaar in- en uitklokken zoals het uitkomt. Je kunt ook opties vinden met geofencing, zodat zelfs als een werknemer hun mobiele apparaat als tijdsklok kan gebruiken, ze pas kunnen in- of uitklokken als ze daadwerkelijk op het werk zijn.

Training en educatie

Een effectieve urenregistratie is afhankelijk van de medewerkers zelf. Het is belangrijk om hen de juiste training en educatie te bieden over het correct registreren van hun uren. Zorg ervoor dat medewerkers begrijpen hoe het systeem werkt, hoe ze in- en uitklokken en hoe ze eventuele pauzes moeten registreren.

Daarnaast is het essentieel om hen bewust te maken van het belang van nauwkeurige urenregistratie, zowel voor henzelf als voor het bedrijf. Dit kan leiden tot een grotere betrokkenheid en verantwoordelijkheid bij medewerkers als het gaat om het bijhouden van hun gewerkte uren.

Bewaarplicht

Als Nederlandse werkgever zijn er specifieke regels over welke gegevens je moet bijhouden en hoelang je ze moet bewaren. In Nederland moet je financiële administratie, inclusief gegevens die worden gebruikt om lonen te bepalen, zeven jaar worden bewaard. Niet alleen moeten ze worden bewaard, maar je moet er ook te allen tijde toegang toe hebben voor het geval de Belastingdienst ze wil controleren. Een op de cloud gebaseerd tijds- en aanwezigheidssysteem is een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat je alles direct bij de hand hebt voor het geval de Belastingdienst vragen heeft.

Efficiënte urenregistratie is een hoeksteen van goed personeelsbeheer. Door gebruik te maken van geautomatiseerde systemen, mobiele apps, integratie met planningstools en de juiste training, kun je nauwkeurige urenregistratie bereiken met minimale inspanning. Dit komt niet alleen de salarisadministratie ten goede, maar zorgt ook voor transparantie, kostenbeheersing en tevreden medewerkers. Het is de sleutel tot een succesvolle en goed georganiseerde werkomgeving.

Registreer uren met Workodo

De beste manier om werknemersuren bij te houden, is door nauwkeurige gegevens bij te houden over wie actief aan het werk is en wie niet.

Je hebt mogelijk een tijdsklok of een standaard reeks diensten, die bepalen wie er werkt en wie niet. Toch kunnen zaken als te laat komen, overwerk, onjuist in- en uitklokken en langdurige pauzes afbreuk doen aan je strakke planning.

De functies voor urenregistratie en aanwezigheid van Workodo maken het eenvoudig om de daadwerkelijke uren van een werknemer bij te houden en deze te vergelijken met het geplande rooster. Het overzichtelijke dashboard stelt je in staat om in realtime te zien wie er momenteel aan het werk is, wie zijn dienst draait en wie is ingeklokt. Ook identificeer je eenvoudig identificeren welke werknemers hun inklokken of uitklok hebben gemist of met pauze zijn.

Deze functie genereert zowel realtime als historische gegevens, waardoor het management waardevolle inzichten krijgt voor directe besluitvorming en toekomstige roosterwijzigingen.

Door strategisch te kiezen voor de locatie en soorten consumpties, zoals hapjes in plaats van maaltijden, kunnen bedrijven de kosten binnen de vrije ruimte houden en belastingheffingen voorkomen.