Workodo
>
Blogs
>
Het juiste talent aannemen: 11 tips

Het juiste talent aannemen: 11 tips

Gepubliceerd op
14/3/2024
Probeer Workodo 14 dagen gratis
Geschreven door
een foto van de schrijver.
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager

Sollicitatiegesprekken spelen een cruciale rol bij het selecteren van het juiste talent voor een functie. Je wilt tijdens het gesprek kunnen kwalificeren of je de juiste kandidaat voor je hebt. Dit geldt niet alleen op het gebiede van harde vaardigheden (hard skills), maar ook voor soft skills en op vlak van cultuur. Laten we samen ontdekken hoe je een effectief interviewproces kunt opzetten en de beste kandidaat voor de job kunt identificeren.

1. Begrijp de aangeboden positie

Om de beste kandidaat te kiezen, is het essentieel om de rol en alles wat erbij komt kijken te begrijpen. Bespreek de positie met huidige werknemers en het relevante afdelingshoofd. Dit zorgt ervoor dat je kandidaten kunt identificeren die voldoen aan de technische eisen van de rol en passen binnen het team.

Ben je niet eindverantwoordelijk voor het team waarvoor je werft? Dan hoef je natuurlijk geen expert te worden in de functie. Zorg er dan voor dat je weet welke harde eisen, bijvoorbeeld diploma’s, en welke zachte skills er nodig zijn voor de functie. Jij kan op deze manier dan al een voorselectie plannen. Ben je wel eindverantwoordelijk? Zorg dan goed wat je verwacht van de functie en wat je wilt dat iemand kan.

2. Voorkom onbewuste vooroordelen

We hebben allemaal vooroordelen en sommige zijn onbewust. Vermijd ze tijdens het interview en focus op de vereiste vaardigheden. Hiermee selecteer je alleen de beste en meest gekwalificeerde kandidaat. Tips om vooroordelen te verminderen:

  • Houd de vooruitgang van de organisatie voor ogen.
  • Stel alleen relevante vragen.
  • Gebruik een gestandaardiseerd interviewproces.
  • Maak gebruik van een persoonlijksheidstest.
  • Laat een andere interviewer een kandidaat behandelen bij twijfel over objectiviteit.

3. Bereid je interviewvragen voor

Bespaar tijd en behoud controle over het interviewproces door je vragen voor te bereiden. Raadpleeg de functieomschrijving en praat met huidige werknemers om relevante vragen op te stellen die je helpen bij het besluitvormingsproces.

Schrijf van te voren de vragen op die je eventueel wilt stellen om iemands vaardigheden te kwalificeren of vragen die hebt naar aanleiding van het cv. Zo voorkom je dat je iets vergeet te vragen. Eventuele vragen om te stellen zijn:

  • Waar ben je het meest trots op in je vorige baan? En hoe heb je dat bereikt?
  • Waar heb je het meest van geleerd?
  • Wat spreekt je het meeste aan in deze functie?
  • Waar zie je jezelf over drie of vijf jaar?
  • Waarom wil je een nieuwe baan?
  • Geef een voorbeeld van een uitdaging die je had in je vorige werk en hoe je dit hebt opgelost.

4. Bekijk de CV's van kandidaten vooraf

Natuurlijk heb je het cv al bekeken op het moment dat je iemand uitnodigt voor een gesprek. Echter zit er vaak een paar dagen tussen uitnodiging en daadwerkelijk gesprek. Neem daarom altijd het cv nog een keer door voor het gesprek zodat je het weer helder voor geest hebt. Wat ook helpt is om het cv (geprint) mee te nemen in het gesprek zodat je het kan gebruiken als leidraad voor je vragen.

5. Gebruik steeds dezelfde structuur

Creëer voor jezelf een structuur die je wilt volgen tijdens je sollicitaties. Bedenk hierbij ook goed van te voren hoeveel tijd je wilt besteden aan elk onderwerp zodat je het gesprek optimaal benut. Vaak helpt het om vooraf aan te geven wat de structuur van het gesprek zal zijn, de kandidaat weet daardoor precies wat hij/zij moet verwachten.

Een structuur helpt je om gefocust te blijven en voorkomt dat je dingen vergeet. Ook maak het makkelijker om sollicitaties te vergelijken omdat je per onderdeel kan vergelijken.

6. Stel grote vragen eerst

Vraag eerst naar specifieke kwalificaties of grote veranderingen. Dit helpt je geschikte kandidaten sneller te identificeren. Door dat je meteen weet of iemand een match is op de belangrijkste elementen, helpt dat ook om de waarde van de rest van het gesprek te bepalen. Ontdek essentiële eigenschappen zoals eerlijkheid, discipline en integriteit. Beoordeel of de kandidaat past bij de werkcultuur van de organisatie.

7. Maak notities

Neem tijdens het interview notities om prestaties te onthouden. Dit is vooral handig bij virtuele interviews.

8. Bereid je Voor op Vragen van Kandidaten

Moedig kandidaten aan vragen te stellen over de functie en de bedrijfscultuur. Bereid je voor op veelgestelde vragen en bied duidelijke antwoorden.

9. Oefen het opbouwen van een band

Zorg ervoor dat de kandidaat zich op zijn gemak voelt door zowel verbale als non-verbale communicatie. Oefen dit om altijd een comfortabele sfeer te creëren.

10. Geef feedback

Bied na het interview algemene feedback over de prestaties. Dit helpt kandidaten te verbeteren voor toekomstige interviews.

11. Informeer kandidaten

Houd elke kandidaat op de hoogte van de status van hun sollicitatie. Een e-mail waarin je hen informeert dat de positie is vervuld, getuigt van professionaliteit en hoffelijkheid.

Door deze stappen te volgen, kun je met vertrouwen het juiste talent aannemen en zorgen voor een succesvolle aanwerving.

Door strategisch te kiezen voor de locatie en soorten consumpties, zoals hapjes in plaats van maaltijden, kunnen bedrijven de kosten binnen de vrije ruimte houden en belastingheffingen voorkomen.