Workodo
>
Blogs
>
Bezetting tijdens feestdagen

Bezetting tijdens feestdagen

Gepubliceerd op
21/10/2024
Probeer Workodo 14 dagen gratis
Geschreven door
Jasmine Hakkert
Product Marketing Manager

De feestdagen in Nederland staan gelijk aan hectiek en drukte, vooral in sectoren zoals retail, horeca, logistiek en klantenservice. Vanwege de piek in klantvraag en de hoge verwachtingen van consumenten, is het voor bedrijven essentieel om hun personeelsinzet goed te plannen. Een solide personeelsplanning tijdens de feestdagen is cruciaal. Niet alleen om het werk goed te verdelen, maar ook onderbezetting te voorkomen en ervoor te zorgen dat werknemers niet overwerkt raken. In dit artikel duiken we dieper in waarom actieve en strategische roosterplanning juist in deze periode van groot belang is en hoe je het optimaal kunt aanpakken.

De uitdagingen van de feestdagen

De feestdagen betekenen voor veel bedrijven niet alleen meer werk, maar ook een veranderend werkschema. Voor veel medewerkers is het juist een tijd waarin ze vrij willen nemen om met familie door te brengen. Dit kan leiden tot een tekort aan personeel op piekmomenten. Door proactief te zijn en vroegtijdig te plannen, kunnen veel van deze uitdagingen worden voorkomen.

Wat je kunt doen:

  • Maak gebruik van historische gegevens om te voorspellen wanneer je meer personeel nodig hebt. Kijk naar de trends van voorgaande jaren om te bepalen welke dagen en tijden het drukst waren.
  • Communiceer ruim van tevoren met je team over hun beschikbaarheid en geef ze de mogelijkheid om hun wensen door te geven. Dit helpt bij het creëren van een eerlijke en werkbare planning.

Maak gebruik van slimme planningssoftware

Een van de beste manieren om je personeelsrooster efficiënt te maken, is door het gebruik van moderne planningssoftware. Handmatige roosters zijn foutgevoelig en tijdrovend, vooral wanneer je meerdere locaties of grote teams beheert. Software zoals Workodo maakt het mogelijk om roosters op te stellen die direct inzicht geven in de beschikbaarheid van medewerkers en veranderingen eenvoudig door te voeren.

Voordelen van planningssoftware:

  • Directe toegang voor medewerkers: Medewerkers kunnen hun rooster op elk moment inzien via hun telefoon of computer, wat zorgt voor minder miscommunicatie.
  • Zelfroostering: Werknemers kunnen diensten claimen voor openstaande diensten zonder dat jij als manager voortdurend betrokken hoeft te zijn.

Flexibiliteit is essentieel

Feestdagen brengen onverwachte situaties met zich mee. Misschien wordt iemand ziek, verandert de klantvraag plotseling, of ontstaan er logistieke problemen. In zulke gevallen is flexibiliteit in je rooster essentieel. Zorg ervoor dat je altijd een plan B klaar hebt liggen. Dit kan betekenen dat je oproepkrachten standby hebt, of dat je flexibel omgaat met werktijden.

Hoe je flexibiliteit kunt vergroten:

  • Zorg dat medewerkers gemakkelijk diensten kunnen claimen via je planningssoftware. Medewerkers zijn hierdoor in staat zelf gemakkelijk in te spelen op de vraag en hoef je niet iedereen individueel te berichten.
  • Bied medewerkers de mogelijkheid om overuren te maken tijdens de feestdagen in ruil voor extra vrije dagen buiten deze periode. Dit kan aantrekkelijk zijn voor medewerkers die juist willen werken tijdens de feestdagen om later meer vrije tijd te hebben.

Transparante communicatie met je team

Duidelijke en tijdige communicatie is van cruciaal belang tijdens de feestdagen. Zorg ervoor dat je team volledig op de hoogte is van hun verantwoordelijkheden, maar geef ze ook de kans om hun eigen wensen kenbaar te maken. Door vroeg in gesprek te gaan, voorkom je last-minute verrassingen en creëer je een meer gemotiveerd team.

Deel het rooster van de feestdagen op tijd. Dit biedt de medewerkers de tijd om hun privé agenda af te stemmen op hun werkschema. Dit verhoogt de werknemertevredenheid. Ook biedt dit ruimte om tijdig aanpassingen aan te brenge nin het rooster. Bijvoorbeeld als medewerkers van dienst willen ruilen.

Maak gebruik van de kracht van tijdelijke krachten

In Nederland is het tijdens de feestdagen niet ongebruikelijk om tijdelijke krachten of seizoensmedewerkers in te zetten om de piek op te vangen. Dit kan je vaste personeel ontlasten en zorgt ervoor dat je altijd voldoende handen aan dek hebt. Zorg ervoor dat je deze medewerkers goed inwerkt en integreert in je team, zodat ze effectief kunnen bijdragen.

Verwacht je dat je gebruik moet maken van uitzendkrachten, begin er dan op tijd mee met hun in te werken. Je wilt dat ze tegen de tijd van de drukke periode volwaardig mee kunnen draaien in je team. Zorg er in je planning voor dat je tijdelijke krachten samen werken met een van je meer ervaren medewerkers.

Zorg voor een gezonde balans tussen werk en privé

Hoewel het voor bedrijven belangrijk is om optimaal te presteren tijdens de feestdagen, is het net zo belangrijk om aandacht te hebben voor de balans tussen werk en privé van je medewerkers. Wanneer medewerkers zich overwerkt of ondergewaardeerd voelen, kan dit leiden tot een hoger personeelsverloop en lagere productiviteit.

Hoe je een goede balans stimuleert:

  • Wees flexibel met vrije dagen en bied medewerkers de mogelijkheid om bijvoorbeeld halve dagen te werken, zodat ze toch tijd hebben voor hun familie.
  • Erken de extra inspanning die medewerkers leveren tijdens de feestdagen, bijvoorbeeld door bonussen of andere vormen van waardering.
  • Organiseer een teamuitje of -evenement na de feestdagen als bedankje voor hun harde werk.

Leer van het verleden en optimaliseer voor de toekomst

Nadat de feestdagen voorbij zijn, is het belangrijk om te evalueren wat wel en niet werkte. Verzamel feedback van je medewerkers en analyseer je planningsgegevens om te bepalen waar er verbeteringen mogelijk zijn voor het volgende jaar. Dit stelt je in staat om steeds efficiënter te worden in je personeelsplanning.

Hoe je dit kunt aanpakken:

  • Plan na de feestdagen een feedbacksessie met je team waarin ze kunnen aangeven hoe zij de drukke periode hebben ervaren.
  • Implementeer veranderingen op basis van de verkregen feedback om te zorgen dat je de volgende feestdagen nog beter voorbereid bent.

Conclusie

Een proactieve en strategische planning is tijdens de feestdagen onmisbaar. Door vroeg te beginnen met plannen, slimme planningssoftware te gebruiken en flexibel te blijven, zorg je ervoor dat je bedrijf optimaal presteert, zelfs tijdens de drukste tijd van het jaar. Vergeet daarnaast niet om te investeren in de tevredenheid van je medewerkers, want een gelukkig team is een productief team.

Met deze aanpak kun je de feestdagen doorkomen zonder stress, terwijl je ervoor zorgt dat je klanten de service krijgen die ze verwachten en je medewerkers gemotiveerd en tevreden blijven. Voer deze tips door in je bedrijf en maak van de feestdagen een succes voor iedereen!

Waarom is roosterplanning cruciaal tijdens de feestdagen?

Goede roosterplanning voorkomt personeelsproblemen, verhoogt de productiviteit en zorgt ervoor dat je bedrijf soepel blijft draaien tijdens piekdrukte.

Hoe helpt planningssoftware bedrijven in drukke periodes?

Software maakt het eenvoudig om diensten te beheren, zorgt voor flexibiliteit en voorkomt fouten. Medewerkers kunnen eenvoudig diensten ruilen of open diensten invullen.

Wat kun je doen bij onverwachte afwezigheden?

Door strategisch te kiezen voor de locatie en soorten consumpties, zoals hapjes in plaats van maaltijden, kunnen bedrijven de kosten binnen de vrije ruimte houden en belastingheffingen voorkomen.